Ako sa stavia kvalitný drevodom

3. marca 2022,

Rodinný dom si nestaviate na pár týždňov, ale väčšinou na celý život. Preto je nanajvýš dôležité hľadieť pri jeho plánovaní a výstavbe na kvalitu, ktorá je základnou podmienkou dlhoročného spokojného bývania. Ako vlastne vzniká kvalitná drevostavba, ako dlho trvá, kým vám takýto dom postavia, koľko stojí a čo vám môže priniesť?

Známe príslovie o tom, že nie sme takí bohatí, aby sme si mohli dovoliť lacné veci, platí pri stavbe rodinného domu dvojnásobne – bez ohľadu na to, či to má byť montovaná drevostavba, alebo dom vymurovaný z pálených tehál či pórobetónu. Len v kvalitnej stavbe totiž môžete počítať napríklad s tepelnou pohodou, ktorá znamená nielen komfort, ale aj finančne úsporné kúrenie i chladenie, len správne postavený dom bude mať také akustické parametre, aby vás nerušil hluk z ulice či z detskej izby… A takto by sme mohli pokračovať. Kvalitná drevostavba pritom môže na vašom pozemku stáť za neuveriteľne krátky čas.

Najskôr výroba…

Pri montovaných drevostavbách sa hovorí, že sa vyrábajú. Je to naozaj výstižné, pretože postaveniu domu na pozemku predchádza zhotovenie celých jeho stien vo výrobnej hale. Na montážnej linke sa najskôr zostaví drevená nosná konštrukcia jednotlivých stenových panelov, ktorá sa následne vyplní minerálnou izoláciou a oplášti sa sadrokartónovými a sadrovláknitými doskami. Tento systém dovoľuje dosiahnuť špičkové parametre pri veľmi malej hrúbke stien. Podmienkou sú, samozrejme, kvalitné materiály, vhodný návrh a precízna výroba. „Keďže sme certifikovaná firma, sme povinní dodržiavať systém výroby domov, ktorého súčasťou je aj niekoľko kontrol – tak, aby sa dodržali všetky potrebné parametre,“ vysvetľuje Ing. Róbert Lukáč, konateľ firmy WHC, ktorá realizuje montované drevostavby. „Základnú konštrukciu našich panelov tvoria certifikované KVH hranoly, ktoré sú spájané patentovaným spojom, vysušené podľa normy a dôsledne kontrolované. Na opláštenie využívame takmer výhradne sadrokartónové dosky KNAUF Diamant X, ktoré sú v štandarde impregnované proti vlhkosti, majú špičkové akustické vlastnosti a zároveň zvýšenú pevnosť,“ dodáva Ing. Lukáč. V stenových paneloch je urobená aj príprava na inštalácie, sú v nich osadené okná a majú hotovú fasádu, čo výrazne zrýchľuje realizáciu na pozemku. Podobne sa pripraví aj a krov, takže na stavbe ostáva len zostaviť skladačku z presných dielov.

…potom výstavba

Vďaka takejto príprave vyrastie dom na pozemku priam neuveriteľne rýchlo. Na pripravených základoch môže stáť jednoduchý menší dom už do troch dní, väčší poschodový do týždňa. „S montážou začíname spravidla v pondelok a do piatku je akokoľvek veľký rodinný dom pod strechou, teda zabezpečený tak, aby doň nepršalo,“ upresňuje Róbert Lukáč a pokračuje: „Do troch mesiacov od zadania do výroby zvyčajne odovzdávame dom majiteľom, dokončený do takého štádia, aké si vybrali. Najčastejšie to býva holodom, ktorý je zvonka úplne hotový, zvnútra je vymaľovaný nabielo a na podlahe je betónový poter. Interiér si potom majitelia dokončia sami, spôsobom a tempom aké im vyhovujú.“

Niekoľko dobrých dôvodov

Tento systém výstavby má pre stavebníka niekoľko výhod. V prvom rade je to rýchlosť realizácie. Keď totiž počas stavby domu platíte hypotéku aj podnájom, je naozaj citeľný rozdiel v tom, či to trvá rok a pol, alebo 3–4 mesiace. Podobne asi oceníte aj každý mesiac, ktorý nebudete musieť platiť drahý nájom, prípadne využívať dočasné útočisko u svokry.

Ďalšou výhodou je komfortná realizácia, ktorá súvisí s komplexnosťou riešenia pri montovaných drevostavbách. Celú stavbu vám totiž dodá jedna firma, takže nemusíte na jednotlivé práce zháňať rozličných špecializovaných remeselníkov – murárov, tesárov, elektrikárov… Aj prípadné nedostatky hotovej stavby budete riešiť s jednou firmou a nie s rôznymi profesiami, ktoré sa budú vyhovárať jedna na druhú.

No a do tretice je to kvalita. Keďže panely sa zostavujú v stabilných podmienkach výrobnej haly, na montážnych stoloch, kde je všetko pohodlne dostupné, dá sa pri každom detaile dosiahnuť mimoriadna presnosť a precízne vyhotovenie. „Výroba v hale, teda pod strechou, je nielen rýchlejšia a efektívnejšia, ale aj presnejšia. Navyše tu môže byť všetko pod dôkladnou kontrolou,“ hovorí Ing. Lukáč. „Drevostavba pritom nemá žiadne obmedzenia pokiaľ ide o vzhľad, formu, veľkosť či parametre,“ dodáva.

Koľko to bude stáť?

Aká je vlastne cena takéhoto domu? „Drevostavba nie je všeobecne ani lacnejšia ani drahšia než iný typ domu. Je to ako pri autách – aj pri rovnakom modeli môže byť pomerne veľký rozdiel v cene v závislosti od výbavy. Podobne si aj pri dome môžete vybrať ‚základnú verziu‘, alebo si napríklad zvýšiť komfort riadeným vetraním s rekuperáciou, tepelným čerpadlom a podobne,“ vysvetľuje Róbert Lukáč. „Na každom dome je asi 60 % materiálu a práce, ktorých cenu neovplyvňuje systém výstavby – základy, strecha, okná, odkvapy, rozvody, kúrenie, plávajúca podlaha, obklady, dlažby… to všetko je úplne rovnaké v murovanom aj montovanom dome. Ostáva teda 40 %, čo je pri dome za 100 000 € asi 40 000 €. Aj tu si pritom môžete vybrať lacnejšie alebo drahšie riešenie ako pri murovanej, tak aj pri montovanej stavbe. My napríklad ponúkame tri typy konštrukcií stenových panelov, ktoré sa odlišujú skladbou, a pochopiteľne, aj cenou. Na jej kvalite teda nemá zmysel šetriť. Je totiž komplikované a nákladné ju neskôr zvýšiť, navyše práve hrubá stavba výrazne ovplyvní kvalitu bývania. Pri drevostavbe pritom ušetríte omnoho viac vďaka rýchlej výstavbe,“ upozorňuje zástupca realizačnej firmy.

S kvalitnou montovanou drevostavbou teda môžete získať komfortný dom, s ktorým ušetríte čas. A pri stavbe domu skutočne platí, že čas sú peniaze.

 

 

Podstatná časť drevostavby sa pripraví v montážnej hale, kde možno dosiahnuť mimoriadnu presnosť a precízne vyhotovenie každého detailu. „V hale sa dá robiť 11 mesiacov v roku. Neprší tam, nesneží, nemrzne. Len v šiestich ľuďoch tu vieme vyrobiť akokoľvek veľký rodinný dom za 10 až 14 dní,“ upresňuje Ing. Róbert Lukáč z firmy WHC.

Viac info nájdete na https://www.knauf.sk/drevostavby

Mohlo by vás zaujať