Špecialita pre drevostavby: jedna doska, X riešení

2. februára 2022,

Na opláštenie stien v drevostavbách existuje niekoľko možností kedy sa kombinujú rôzne typy dosiek. Prečo však používať X rôznych dosiek, keď sa dá všetko realizovať jedinou konštrukčnou doskou Knauf Diamant X?

„Žiadne riešenie nie je také perfektné, aby sa nedalo ešte o niečo vylepšiť. Preto neustále pracujeme na zdokonaľovaní našich konštrukcií,“ hovorí Ing. Róbert Lukáč, konateľ firmy WHC, ktorá už 20 rokov realizuje montované drevostavby. Ich hľadanie optimálnej dosky na opláštenie drevených rámových konštrukcií začalo pri OSB doskách, pokračovalo sadrovláknitými a sadrokartónovými doskami, pri výrobe ktorých sa nepoužíva formaldehyd. „Dlho sme hľadali najvhodnejšiu dosku a vo finále sme si vybrali Diamant X od spoločnosti KNAUF,“ uzatvára Ing. Lukáč.

Čím je sadrokartónová doska Diamant X výnimočná? Ponúka hneď niekoľko praktických výhod. Prvou a nezanedbateľnou je univerzálnosť. Je to protipožiarna doska, ktorá má súčasne aj výborné akustické vlastnosti a vysokú mechanickú odolnosť. Je tiež impregnovaná, takže je vhodná aj do priestorov so zvýšenou vlhkosťou, ako sú napríklad kúpeľne. „Diamant X je vhodný nielen na vnútorné opláštenie, možno ho použiť aj na opláštenie obvodových stien zo strany exteriéru,“ upozorňuje Ing. Martin Meliš, technický špecialista spoločnosti KNAUF. „Jedinou podmienkou je, že doska musí byť vždy chránená pred poveternostnými vplyvmi spravidla zatepľovacím systémom“ dodáva a pokračuje. „Diamant X sa dá použiť ako v difúzne otvorených, tak aj v difúzne uzavretých konštrukciách. Je to naozaj univerzálne riešenie, jednou doskou sa dá vyriešiť všetko. Vďaka tomu  nie je potrebné držať na sklade viacero rôznych typov dosiek na opláštenie.“

Diamant X je zároveň staticky účinná sadrokartónová doska, s ktorou možno počítať pri dimenzovaní nosných stien. „Má vysokú tuhosť a vďaka dĺžke 2,75 m, ktorá vyhovuje pre výšku bežného podlažia, ju možno namontovať bez horizontálnych spojov, ktoré nie sú prípustné. Doska má Európske technické osvedčenie, ktoré garantuje jej statické parametre“ zdôrazňuje Ing. Meliš.

No a do tretice je to jednoduchá montáž. „Už pri jednovrstvovom opláštení doskou Diamant X je možné dosiahnuť požadované parametre. Pri opláštení drevených rámových konštrukcií sa Diamant X môže upevňovať špeciálnymi skrutkami alebo oceľovými sponami.  Spoje dosiek sa tmelia s použitím výstužnej pásky a nie je potrebné ich lepiť. Perfektne hladký povrch zároveň zjednodušuje finálnu povrchovú úpravu stien,“ dopĺňa Martin Meliš vlastnosti, ktoré pomôžu zjednodušiť a zrýchliť realizáciu drevostavieb.

Sadrokartónová doska KNAUF Diamant X teda pomáha ušetriť pri výrobe čas aj skladovací priestor, a to znamená i finančnú úsporu. A čo na nej ocenia klienti? Pri bývaní určite jej akustické vlastnosti, vysokú mechanickú odolnosť a zvýšenú pevnosť pri priamom upevňovaní predmetov. No a pri výstavbe prekvapivo aj modrú farbu: „Už podľa farby je aj laikovi jasné, že nejde o bežný sadrokartón, ale o niečo výnimočné,“ spomína s úsmevom vlastnú skúsenosť zástupca realizačnej firmy.

S KNAUF Diamant X vyriešite všetko jednou doskou – statiku, akustiku, požiarnu odolnosť, odolnosť proti vlhkosti aj základnú povrchovú úpravu.

KNAUF prináša na Slovensko kvalitné stavebné systémy pre drevostavby.

Kvalitná montovaná drevostavba poskytne užívateľovi pohodlné a zdravé bývanie so súčasnými funkčnými parametrami. Vhodne zvolené stavebné materiály však dokážu ovplyvniť aj proces výroby a výstavby drevodomu.

Veľkou výhodou modrých sadrokartónových dosiek KNAUF Diamant X je ich univerzálnosť. Pomocou jedného typu dosky tak dokážete pokryť všetky požiadavky – od požiarnej odolnosti a akustiky až po statické stuženie konštrukcií stenových panelov. Ich efektívna montáž a jednoduchosť úpravy povrchu zároveň prináša časovú aj finančnú úsporu.

KNAUF Diamant X je nielen kvalitným opláštením, vhodným na obvodové i vnútorné steny drevostavieb. Zároveň je aj konštrukčnou doskou s garantovanými statickými hodnotami – extrémne vysokou pevnosťou a tuhosťou, ktorá ponúka riešenia aj pri nosných stenách viacpodlažných budov.

Opláštenie doskami KNAUF Diamant X vytvára mimoriadne pevné a odolné steny – robustné impregnované dosky odolajú vlhkosti i nárazom a na ľubovoľnom mieste na ne možno uchytiť aj ťažšie predmety, ako sú napríklad kuchynské skrinky.

Mohlo by vás zaujať